Facebook Live video kao alat za promociju

Facebook Live je prvi put uveden u augustu 2015 godine kao opcija koja je na raspolaganju poznatim ličnostima i zvijezdama kroz Mentions. Facebook je od tada uveo nekoliko verzija Facebook Live videa,  pa i Instagram Live video za korisnike širom svijeta.

Kada govorimo o značaju Live videa za brandove i kompanije moramo prvo istaći veliki značaj videa općenito na društvenim mrežama. Video je postao jedan od najvažniji vidova za konzumaciju sadržaja na društvenim mrežama koji je postao još značajniji sa porastom broja korisnika mobilnih uređaja. Samo u novembru 2016. godine je uploadovano nešto manje od 8 miliona videa na Facebook od oko 1,2 miliona različitih kreatora sadržaja, što je rezultiralo sa 229 milijardi pregleda.

Ovo se neke od prednosti Facebook Live videa koje su nama bile jako zanimljive:

  • Veća angažovanost korisnika
  • Duža zainteresiranost korisnika za sadržaj
  • Push notifikacije za najave live sadržaja
  • Live reakcije gledalaca

Važno je istaći da je jedna od važnijih prednosti Facebook Live videa što korisnici komentarišu 10 puta više na ovoj vrsti videa te na taj način značajno podižu općenitivo angažovanosti sadržaja. Pored toga, gledaoci mogu reagovati u datom trenutku koristeći jedan od 6 emotikona koji su na raspolaganju. Također, korisnici provode 3 x duže vremena na live video sadržajima u odnosu na one koji nisu live. Kompanija Cisco predviđa da će online video streaming porasti na nivo od više od 80% cjelokupnog internet prometa korisnika do 2020. godine.

Video sadržaj koji je objavljen na Facebooku ima mnogo veći doseg u odnosu na druge vrste sadržaja, vjerovatno zbog činjenice da korisnici Facebooka dnevno pregledaju 100 miliona sati sadržaja. Međutim, kada poredimo live i obični video sadržaj tu moramo istaći prednost Live videa koji trenutno ima mnogo bolju pozicioniranost na Newsfeedu korisnika što podrazumijeva bolji doseg.

Live Facebook streaming

Live video mapa

Live ima i svoj sistem notifikacija te direktno obavještava korisnike da stranice koje prate ili osobe koje imaju u prijateljima imaju aktivan live video. Facebook promoviše trenutno ovu opciju te je svim korisnicima automatski uključena opcija da stižu notifikacije za Live video. Kada gledate Live video možete pozvati i svoje prijatelje da gledaju sa vama. Poziv je jednostavno izvršiti, a prijetelju će stići push notifikacija.

Novosti koje će tek stići na naše prostore, a predstavljaju odličan način za kreativno i zbavno komuniciranje sa bazom fanova su maske i filteri. Prvi put smo se sa ovim opcijama susreli na Snapchatu, a uskoro će ove opcije biti dostupne i kroz live video. Vjerujemo da Facebook na ovaj način želi privući mlađu populaciju koja je u najvećem broju koristila Snapchat.

Ukoliko želite koristiti profesionalnu opremu za snimanje te kreirati kvalitetan video sadržaj ne  znači da morate odustati od Facebook live-a. Korištenjem dostupnog Facebook Live API-a. Ova mogućnost podrazumijeva korištenje više kamera, snimanje iz više uglova, emitovanje montiranog sadržaja putem ovog medija. Još jedna zanimljivost kada je riječ o profesionalnom emitovanju jeste neprekidno live emitovanje sadržaja koje je kompleksnije za postaviti, ali podrazumijeva streaming bez prestanka.

U svakom slučaju mogućnosti je mnogo, a sada je pravo vrijeme da ih iskoristite ukoliko želite ostvariti dobre rezultate. U međuvremenu, otkrijte ko je sve trenutno Live u svijetu putem Facebook Live mape. Tu ćete moći pronaći zanimljiv sadržaj iz 60 zemalja u kojima je trenutno ova mogućnost dostupna. Popularniji snimci sa većim brojem gledalaca su svakako istaknuti na mapi te uživajte u zanimljivim autentičnim live sadržajima.